V današnjem svetu, ko smo vsak dan bolj odvisni od računalniške tehnologije, moramo biti pripravljeni na vse-od podatkovnih prevar do napadov z virusi in črvi. Ampak, kaj pa če največja grožnja vašemu podjetju ali pa podatkom doma ni le tehnološkega izvora. Kaj če na vaše podatke in opremo preži nekaj neverjetno enostavnega, kar pa lahko povzroči ogromno škodo in nemalo sivih las?

 

Predstavljajte si, da ste sredi urejanja zapiskov ali pisanja pogodbe za zelo pomembno stranko vašega podjetja. Ali pa se kot večina študentov, na zadnji dan pred rokom za oddajo končne naloge trudite urediti še zadnje detajle. Kar naenkrat pa tema-zmanjkalo je elektrike v vaši pisarni ali domu. Vse dolge ure za računalnikom so izgubljene, ko bi le imeli UPS priključen na računalnik, da bi lahko varno shranili vse podatke.

1.)    Kaj je UPS?

UPS (Uninterruptible Power Supply) je kratica za neprekinjeno dobavo električne energije v primeru nenadnega izpada toka. Gre za električno napravo, ki v notranjosti skriva več baterij v katerih je shranjena električna energija za primer, ko jo bomo nujno potrebovali. UPS je priključen na stensko električno napeljavo (v vtičnico) in je vmesni člen ostalim napravam. S tem jih zaščiti pred nihanji električne napetosti in jim zaradi vgrajenih baterij, ki se konstantno polnijo, omogoča nekaj minutno delovanje v primeru izpada elektrike.

V primeru izpada električnega toka UPS takoj preklopi na notranje napajanje (napajanje iz baterij) in nam tako omogoči, da shranimo podatke in varno izključimo naprave ali pa zaženemo rezervni vir električne energije (agregat).

 

 

 

2.)    Zakaj priključiti IT opremo na UPS in ne direktno v vtičnico

UPS je precej preprosta, ampak zelo pomembna naprava, ki bi jo potrebovali v vsakem podjetju in tudi doma. Prepreči lahko izgubo pomembnih podatkov in okvare naše IT opreme (računalnikov, monitorjev, IP telefonije…) in nam s tem prihrani ogromno denarja in konec koncev tudi veliko časa, ki bi ga izgubili z iskanjem novih naprav ter obnavljanjem podatkov in baz. Računalniška oprema je namreč zelo občutljiva, ne le na nenadno izgubo električnega napajanja, ampak tudi na nihanja električne napetosti, ki jih mi po navadi sploh ne opazimo. Nihanje električne napetosti največkrat prizadene prav matično ploščo in trdi disk, na katerem hranimo največ pomembnih podatkov. UPS s pomočjo vgrajenega AVR-ja poskrbi tudi zato, da ne pride do preobremenitve ali prenapetosti na napravah, ki so nanj priključene. Ker so brezprekinitvene naprave (UPS-i) tako zanesljivi, se mnogo prodajalcev odloči za dodatno jamstvo oz. garancijo in vam v primeru okvare IT naprav kljub pravilno priključenemu UPS-u, krijejo stroške popravila ali zamenjave opreme.

 

Nekaj prednosti uporabe UPS-a:

  • Konstantna in zanesljiva dobava »čiste« električne energije za vse povezane IT naprave
  • Garancija za poškodovano opremo v primeru nedelovanje UPS.
  • Lahko vključuje tudi programsko opremo, da se v primeru preklopa na začasno napajanje varno shranijo podatki in se izključi vsa IT oprema, tudi če vas ni v bližini (samodejno shranjevanje).
  • Z avtomatskim samo testiranjem zagotavlja dobro delovanje in hitro odkrivanje napak na UPS-u.
  • V primeru izpada električne energije, vam lahko zagotavlja tudi do več ur dodatnega napajanja (za uporabo IT opreme, zasilnih luči ali pa obtočnih črpalk).

 

3.)    Kakšen UPS potrebujem?

UPS za domačo uporabo ni namenjen večurnemu napajanju več porabnikov, zato bi potrebovali agregat. Koliko časa nam bo UPS zagotavljal rezervno napajanje je odvisno predvsem od zmogljivosti samega UPS-a in seveda od porabnikov. Vsak UPS je označen z VA oznako (Volt-Amperi), ki vam povejo kako zahtevne/močne porabnike lahko nanj priključite. Za domačo uporabo ali pa uporabo v manjših pisarnah so namenjene predvsem UPS naprave z močjo od 600 – 3.000VA. Za večja podjetja ali serverje je smiselno imeti večje UPS omare (do 10.000VA), medtem ko so za industrijske potrebe na voljo tudi 3 fazni UPS sistemi z do 120kVA/120kW moči.

 

 

 

 

 

Če imate kakšno vprašanje o napravah za brezprekinitveno napajanje in njihovo delovanje ter servisiranje, si lahko več preberete na spletni strani: https://www.e-disti.com/ups-sistemi/ , kjer boste našli različne UPS sisteme glede na vaše potrebe (za dom, strežnike in podatkovne centre, za ogrevalne sisteme…).