Power Faktor 1 in razlika med kW in kVA

Power Faktor 1 in razlika med kW in kVA

Power Faktor 1 in razlika med kW in kVA

Power faktor 1 (PF) oziroma faktor moči je merilo električne učinkovitosti. Vendar razumevanje tega pojma večkrat povzroča preglavice. Zunaj idustrije neprekinjenega napajanja z UPS sistemi in agregati  se namreč pogosto srečujemo z zmedo, ki jo ustvarja razlikovanje med kilo-volt-amperi (kVA) in kilo-vati (kW).

Razlika in povezanost kW in kVA

Vsi smo slišali za kilovat (kW): že v šoli smo se naučili, da so domače električne naprave označene s kW in da je to hkrati enota, ki jo vidimo na našem računu za elektriko. Dokler ne potrebujemo agregata ali UPS naprave, verjetno s kVA sploh nimamo opravka. Kakšna je torej razlika? In, kar je še pomembneje, kako med obema pretvarjamo?

  • kVA – navidezna moč:kVA je merilo navidezne moči. Pove nam skupno količino energije, ki se uporablja v sistemu. V 100% učinkovitem sistemu je kW = kVA. Vendar električni sistemi niso 100-odstotno učinkoviti in zato se vse uporabljene sistemske moči ne uporabljajo za koristno delo.
  • kW – realna moč: kW je merilo za količino energije, ki se pretvori v koristen izhod. kW so torej znani kot dejanska, realna ali delovna moč.
  • Faktor moči – merilo električne učinkovitost:Če poznate učinkovitost električnega sistema, lahko pretvorite med kVA in kW. Električna učinkovitost je izražena kot faktor moči, ki lahko zavzame vrednosti med 0 in 1: čim bližje je faktor moči 1, bolj je pretvorba kVA v korist kW.
  • Formula za pretvorbo kVA v kW:

Navidezna moč (kVA) x Faktor moči (PF) = Realna moč (kW)

npr.   100 kVA x 0,8 = 80 kW

  • Formula za pretvorbo kW v kVA:

Realna moč (kW) / Faktor moči (PF) = Navidezna moč (kVA)

npr.   100 kW / 0,8 = 125 kVA

Vam je ljubša teorija ali analogija?

Še vedno zmedeni? Lahko bi dodali še teorijo kompleksnih števil s pravokotnim trikotnikom v kompleksni ravnini in cos(fi) ter razložili koristi, ko sta tok in napetost v fazi… No, lahko pa poskusimo z zgodbo genija, ki si je nekoč zamislil, da razloži razmerje med kW in kVA z uporabo nečesa, kar bi vsi razumeli… s pivom.

Predstavljajte si, da sedite v lokalnem baru, s kozarcem piva v roki. Skupna vsebina kozarca (tekočina + pena) so kVA. Vendar pa samo tekoči del vašega piva služi za dušenje vaše žeje in to so kW. Bolj ko je točaj ali še raje točajka piva spretna (bolj kot je učinkovit električni sistem), več dobite piva (kW)

Na zdravje!

Čeprav si zaslug za analogijo s pivom ne moremo lastiti, jo z veseljem delimo naprej.

Cenite maksimalen izkoristek energije? Vprašajte po UPS-ih, ki imajo Power Faktor 1.
Izberite naprave z največjim možnim izkoristkom in si zagotovite optimalno porabo energije.

Včasih ste na 10 kVA UPS dali breme 8 kW, danes pa za isti denar dobite 10 kW.

 
 
 

Celotno ponudbo ekoloških UPS-ov, ki imajo sinusni odjem toka in ne obremenjujejo električnega omrežja bolj kot je potrebno, si lahko ogledate na Samurai Power.

← Previous